Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tavak Komárom-Esztergom megyében képes leírás - Horgásztó.tlap.hu
részletek »

Tavak Komárom-Esztergom megyében - Horgásztó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: horgaszto.tlap.hu » Tavak Komárom-Esztergom megyében
Keresés
Találatok száma - 5 db
Dédai Tó Esztergom

Dédai Tó Esztergom

Gyönyörű környezetben várja a kapitális halak kedvelőit az esztergomi Dédai Horgásztó! 2002-ben nyíltak kapui, mára már a hazai ismertebb halfajták szinte mindegyikével rendelkezik a tó - egyes fajokból kapitálisabb méretűek is. Átlagmélysége 2 méter, vízfelülete 3,1 hektár. A Tó öböl részén betelepített fák és akadók találhatóak, melyek jó búvóhelynek bizonyulnak a nagyobb halak számára. A Tó többi része akadómentes. A horgászni és pihenni vágyók kényelmét szolgálja a halőrházban lévő horgászbolt és büfé. Ezeken kívül az alábbi szolgáltatásokat tudjuk még nyújtani: bográcsozó és szalonnasütő helyek, sátorozási lehetőség, padok, asztalok, esőbeállók, stégek, wc-k, nyári zuhanyzók, halpucoló, valamint bérelhető: bogrács, csónak, napernyő, horgászkocsi - bot és kellékek. Megközelítés a 11-es főúton Esztergom és Pilismarót között az 59-es kilométer kőnél a Duna-Ipoly Nemzeti parkban, a főúttól 2,5 kilométerre a Dédai tó táblákat követve.

Derítő-tó

Derítő-tó

40 évvel ezelőtt a tatabányai szénbányák az Öreg-tó védelme miatt építtették ezt a biológiai szűrőmezőt. Az elsődleges szempont az volt, hogy az Által-ér itt tegye le a hordalékát. Megépítették a ma magaspart néven ismert gátat és elárasztották a területet. Akkoriban még nem sokan gondolták volna, hogy ez a tó ilyen sok élményt fog nyújtani a horgászoknak, hiszen ez sokadrangú szempont volt. Szerencsére a fák kivágása nélkül hozták létre, így megmaradt a mederben minden olyan természetes búvóhely, ami kedvelt élőhelye a halaknak. Akkoriban a tóból rengeteg fa állt ki és nagyon nehezen lehetett horgászni. Ennek köszönheti az akadósságát és nagyhal tartó képességét. Ilyen körülmények között volt esélyük a halaknak, hogy kapitális méretűre nőhessenek. Ezek a fák az idő múlásával elkorhadtak és a vízbe dőltek. A jelenlegi meder rengeteg természetes akadót rejt. Már a 80-as években fogtak a Derítő-tóban 20 kg feletti pontyot, 40 kg feletti harcsát és mindig híres volta süllő állományáról. Mára elsődleges szerepe a horgásztatás, mivel a bányák bezártak, az úszó üledék felfogására, derítésre nincs szükség.

Esztergomi Horgásztó Forrástó

Esztergomi Horgásztó Forrástó

A 'Forrás' horgásztavat (Gémes Tó ) két rétegvíz táplálja , mely rendkívül tiszta és lágy. Ez a víz ,nyári időszakban is hűvös , oxigénben dús. A halak számára kiváló élőhely.Közvetlen közelében vegyszeres talajművelés nem folyik , mivel kaszálókkal van körülvéve. A tó vizét kizárólag HOMEOPÁTIÁS (természetes , növényi eredetű) szerekkel kezeljük a különböző halbetegségek megelőzése ,és a telepítés illetve a horgászat során keletkezett sérülések gyógyulása érdekében. Ezt a 'szelíd ' gyógymódot a Hortobágyi Nemzeti Park tavaiban több mint tíz éve nagy sikerrel alkalmazzák. E- módszernek köszönhetően halaink a rendszeres vízkezelés alkalmazása mellet is gond nélkül fogyaszthatóak.A tóba semmilyen vegyszert és kémiai összetételű gyógyszert nem juttatunk !Mi ügyelünk a tó természetes bioszférájának megőrzésére. A halakon kívül a vizi élővilág számos képviselője jelen van.Horgászat közben nem csak a tájban lehet gyönyörködni,hanem betekinthetünk az ékszerteknősök ,szürkegémek, tőkésrécék ,vizisiklók ,mindennapi életébe. Esténként a tó és környéke az 50 féle fajta békák 'zenéjétől' hangos ,mintegy buzdítva a halakat a kapásra . Horgászás: Mindenféle technika engedélyezett ,mindaddig amíg horgásztársainkat nem zavarjuk . Etetés szemes,élő etetőanyaggal megengedett. Kosaras horgászatnál a darás etetőanyagot is lehet használni.

Ölbői-tó

Ölbői-tó

Egyesületünk 2004-től bérleményként üzemelteti a horgásztavat az állami tulajdonú Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft.-től. A horgásztó Bábolna várost déli irányban elhagyva 7,1 km-re a 81.számú főútra vezető üzemi út mellett található. Vízfelülete 12,877 ha., átlagos vízmélysége 1,17 m. Az Ölbői-tó vízellátását természetes vízzel a Bakonyér biztosítja, melynek vízminősége halgazdálkodási szempontból kedvező. A horgásztó partját nádas, sásos, gyékényes növénytársulások szegélyezik, a tó közepén két sziget található. A horgászok kényelmét nádtetős beállók szolgálják. Halállományunk: ponty, amur, kárász, csuka, süllő, keszegfélék, busa, harcsa. A horgásztóban törpeharcsa nincs! A tóparton található a Csülök csárda, mely előtt aszfaltozott parkoló van. Kérünk minden tavunkhoz látogató horgásztársat, hogy a honlapunkon található szabály-zatokat ideérkezés előtt ismerje meg! Sok szeretettel várjuk horgász-tavunkon!!

Római tó

Római tó

A Római-tó (régi nevén Agostyáni-tó), Komárom-Esztergom megyében, Tata központjától 2 km-re Agostyán irányában található a Gerecse lábánál. A Római völgyben elterülő tiszta vizű forrásokból eredő tó, a vidék egyik legszebb tava. Visszatérő forrásokban bővelkedő a terület, mely érezhető a tó vízminőségének javulásában is. A tó gyökerei visszanyúlnak egészen a római korig, amikor is római kori telepesek, leszolgált római katonák éltek itt. A tó i.sz. 150-től létezik. 1968-tól 1971-ig mezőgazdasági locsoló tónak épült, de ezt a funkcióját soha nem töltötte be. Később a TSZ Horgász Egyesületéhez tartozott, akitől jelenlegi tulajdonosa vette 1997-ben, és nevezte el Római-tónak, régre visszanyúló múltja miatt. Ebből az időből származnak a tóban lévő kapitális rabló halak. Az egész völgy egy tulajdonos kezében van, így minden különleges rendezvényre való igényt teljesíteni tudunk. A tó 12 ha vízfelületű, partja zömében sás, nádas és hínárfoltokkal tarkított. Az átlag mélysége 1,5 - 3 m, de a legmélyebb részén elérheti a 7 - 8 m-t is. Talaja: agyag, márga, kő és egy kevés 5-10 cm-es iszap is található, nagyméretű süllőtartásokkal (akadókkal).

Tuti menü